Popradskí bezdomovci dnes dostali strechu nad hlavou

02.08.2005 Poprad

Poprad 2. augusta (TASR) - Zariadenie sociálnych služieb na Levočskej ulici v Poprade môžu oddnes naplno využívať tamojší bezdomovci.
Na základe výzvy Fondu sociálneho rozvoja mesto vypracovalo projekt na rekonštrukciu priestorov nocľahárne, kde bolo pôvodne 17 lôžok a ďalšia časť budovy nebola využitá. Kapacitu nocľahlárne sa podarilo zvýšiť o desať miest a súčasne vybudovať centrum, kde nájdu pomoc ľudia, ktorí to najviac potrebujú.
Primátor Popradu Anton Danko spresnil, že z Fondu sociálneho rozvoja dostali na rekonštrukciu priestorov 725 tisíc korún a z mestskej pokladne pridali ďalších takmer 326 tisíc korún. Rekonštrukciou časti budovy rozšírili počet ubytovacích miest na 27, zriadili kanceláriu komunitného centra, kde nájdu pomoc predovšetkým popradskí Rómovia.
Časť budovy slúži na osobnú hygienu a bezdomovci môžu využívať aj práčovňu. Súčasťou centra je výdajňa stravy, kde denne dostanú výdatné polievky v hodnote 13 korún.
Poprad bol úspešný aj v ďalšom projekte, ktorý nadväzuje na predchádzajúci. Má názov Sociálne služby ako faktor zlepšenia kvality života. Zameriava sa na lepšiu informovanosť verejnosti o situácii cieľovej skupiny, teda rómskeho obyvateľstva a bezdomovcov, na sociálne služby a vzdelávacie aktivity. Fond odsúhlasil na projekt takmer takmer 761 tisíc korún.
Primátor Popradu verí, že zrekonštruované zariadenie budú ľudia bez strechy nad hlavou správne využívať a že im pomôže zlepšiť kvalitu života.
 

Vyberte región

mark